"3 звезди Мишлен"

 

  1. Колаборациите

 

Подобно на големите модни марки, и в света на кулинарията колаборациите между различни  кухни, ресторанти и  топ-шефове е водещ тренд, който дава възможност на клиентите да се докоснат до нови изживявания и постоянно да преоткриват  любимия си ресторант.

 

Горещ тренд са гостувания на топ-шефове, които представят свое авторско меню или спицефична кухня в  рамките на седмица или месец.

 

За 2023-та година най-популярни са кулинарните колаборации между тайландска и испанска кухня, поднесена като тапаси и изненадващите срещи между японска и италианска кухня, в които  традиционни италиански рецепти и продукти са освежени през минималистичната и със строго внимание към детайла японска традиция.

 

Високата кухня освен вкусна, става все по-балансирана и здравословна. Готвенето на дървени въглища продължава да е хит, менюто а-ла-карт все повече  измества предварително изготвените тестинг менюта.

Здравословният тренд  във високата кухня е актуален последните 10 години, но набра още по-висока скорост по време и след пандемията  - хората се интересуват все повече от това с какво се хранят и какво пият и  ресторантите са задължени да отговорят непременно на техните очаквания. Голямото предизвикателство пред висшата кулинария е как да предложи  атрактивни за небцето, запомнящи се вкусове , които да са постигнати по здравословен начин. Отговорът, който дават топ шефовете и собствениците на най-добрите ресторанти по света е - качествени пресни продукти с гарантиран произход, чисти техники на готвене като барбекю на дървени въглища, грил, задушаване на пара, сурови продукти  и умело съчетание на пресни подправки.  Използването на новите технологии в готвенето е от ключово значение, защото съвременните професионални готварски уреди, в това число съвременните грилове на дървени въглища,  дават голямо предимство в приготвянето на вкусна и здравословна храна. Заедно с това е важно балансираното и разнообразно меню,   което да дава възможност на клиентите да избират а-ла-карт ястия, отговарящи на техния хранителен режим и предпочитания.

 

Високата кухня вече задължително включва освен чисти и здравословни продукти - пресни морски дарове и риби и висок клас телешко месо и веган и вегетариански предложения, приготвени от пресни био зеленчуци, както и ястия с намалено сдържание на сол, мазнини,  въглехидрати и алергени.

 

  1. Завръщане към класическите вкусове и традиционната кухня.

Хората, особено младите,  все повече се обръщат към своето историческо, културно и кулинарно наследство и няма как модерното ресторантьорство да остане извън този глобален тренд.  В момента най-добрите ресторанти в Европа сервират свои версии на рецепти от “тефтерите на бабите”, има бум на продукти, които допреди 5 години бяха смятани за изхвърлени от високата кухня като карантия, ръчно приготвени колбаси, хлябове, пресовани зехтини, използват се плодове и зеленчуци, отгледани на дистанция не повече от 50 километра от мястото им на приготвяне, завръщат се като част от високата кухня домашните супи, традиционните яхнии и десерти.

 

След бума на фюжън, молекулярна кухня и всякакви иновативни и технологични начини за приготвяне на храна, днес по естествен път махалото се връща и локалните традиции, непознати за новите поколения, се превръщат в горещи кулинарни територии, които си заслужава да бъдат преоткрити.

 

Но това завръщане е осъвременено с нови тенденции, продукти и техники на готвене, традиционните рецепти  се олекотяват и предлагат в по-балансиран и здравословен вариант.

Виж още

Добре дошли на борда на Captain Cook

Добре дошли на борда на Captain...

  Добре дошли на борда на нашия нов блог на Captain Cook. Защо решихме да акостираме...
Ресторантите в Metaverse

Ресторантите в Metaverse

Как изглеждат ресторантите в Metaverse: бъдещето е тук през 2024 година   Влизате в...
Илън Мъск & Тесла ресторант

Илън Мъск & Тесла ресторант

Илън Мъск и “Тесла”  обявиха, че продължават напред с подготовката на дългоочаквания...
Вечеря на 6 метра под вода

Вечеря на 6 метра под вода

Луксозна вечеря на 6 метра под вода - преживяването е възможно в Under, най-модерният ресторант...
Романтично и вкусно

Романтично и вкусно

Романтично и вкусно: ресторант “The Rock” в Занзибар е буквално трапезария насред...
Великолепната седморка - Кобе

Великолепната седморка - Кобе

Запознайте се с “Великолепната седморка” на  най-луксозните и скъпи продукти,...