- Колаборациите
Подобно на големите модни марки, и в света на кулинарията колаборациите между различни кухни, ресторанти и топ-шефове е водещ тренд, който дава възможност на клиентите да се докоснат до нови изживявания и постоянно да преоткриват любимия си ресторант.
Горещ тренд са гостувания на топ-шефове, които представят свое авторско меню или спицефична кухня в рамките на седмица или месец.
За 2023-та година най-популярни са кулинарните колаборации между тайландска и испанска кухня, поднесена като тапаси и изненадващите срещи между японска и италианска кухня, в които традиционни италиански рецепти и продукти са освежени през минималистичната и със строго внимание към детайла японска традиция.
Високата кухня освен вкусна, става все по-балансирана и здравословна. Готвенето на дървени въглища продължава да е хит, менюто а-ла-карт все повече измества предварително изготвените тестинг менюта.
Здравословният тренд във високата кухня е актуален последните 10 години, но набра още по-висока скорост по време и след пандемията - хората се интересуват все повече от това с какво се хранят и какво пият и ресторантите са задължени да отговорят непременно на техните очаквания. Голямото предизвикателство пред висшата кулинария е как да предложи атрактивни за небцето, запомнящи се вкусове , които да са постигнати по здравословен начин. Отговорът, който дават топ шефовете и собствениците на най-добрите ресторанти по света е - качествени пресни продукти с гарантиран произход, чисти техники на готвене като барбекю на дървени въглища, грил, задушаване на пара, сурови продукти и умело съчетание на пресни подправки. Използването на новите технологии в готвенето е от ключово значение, защото съвременните професионални готварски уреди, в това число съвременните грилове на дървени въглища, дават голямо предимство в приготвянето на вкусна и здравословна храна. Заедно с това е важно балансираното и разнообразно меню, което да дава възможност на клиентите да избират а-ла-карт ястия, отговарящи на техния хранителен режим и предпочитания.
Високата кухня вече задължително включва освен чисти и здравословни продукти - пресни морски дарове и риби и висок клас телешко месо и веган и вегетариански предложения, приготвени от пресни био зеленчуци, както и ястия с намалено сдържание на сол, мазнини, въглехидрати и алергени.
- Завръщане към класическите вкусове и традиционната кухня.
Хората, особено младите, все повече се обръщат към своето историческо, културно и кулинарно наследство и няма как модерното ресторантьорство да остане извън този глобален тренд. В момента най-добрите ресторанти в Европа сервират свои версии на рецепти от “тефтерите на бабите”, има бум на продукти, които допреди 5 години бяха смятани за изхвърлени от високата кухня като карантия, ръчно приготвени колбаси, хлябове, пресовани зехтини, използват се плодове и зеленчуци, отгледани на дистанция не повече от 50 километра от мястото им на приготвяне, завръщат се като част от високата кухня домашните супи, традиционните яхнии и десерти.
След бума на фюжън, молекулярна кухня и всякакви иновативни и технологични начини за приготвяне на храна, днес по естествен път махалото се връща и локалните традиции, непознати за новите поколения, се превръщат в горещи кулинарни територии, които си заслужава да бъдат преоткрити.
Но това завръщане е осъвременено с нови тенденции, продукти и техники на готвене, традиционните рецепти се олекотяват и предлагат в по-балансиран и здравословен вариант.