Запознайте се с “Великолепната седморка” на най-луксозните и скъпи продукти, използвани във високата кухня през 2023 година.
На какво се дължат високите цени на продуктите? Основната причина е в недостига. Недостигът е другото име на лукса. Когато нещо е в ограничени количества, то става скъпо и желано. Ето седемте най-скъпи продукти, сервирани в престижните ресторанти по света.
- Говеждо месо Кобе
Кобе е специален вид говеждо месо от порода говеда Wagyu.
За да бъде квалифициран като Кобе, добитъкът трябва да бъде роден и отгледан в японската префектура Хиого в западна Япония.
Говедата Кобе се отглеждат трудно, имат задължителна ежедневна програма на разходка, грижа и специално хранене, включващо богато на зърнени култури меню, което допринася за по-високото съдържание на мазнини и нежната текстура на месото. За да бъде класифицирано като Кобе, месото трябва да има висок мраморен рейтинг, като стандартите за мроморицация са толкова строги, че само 3000 до 4000 глави говеда Кобе излизат на пазара всяка година! Кобе месото се разпознава ясно по отчетливите бели вени и богатата мраморизация на стека. Освен много вкусно , то е и изключително полезно, защото въпреки високото съдържание на мазнини, те са от тип, който се усвоява различно от човешкия организъм и се преработва в чист протеин.