"Великолепната седморка - трюфел"
Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са вид ядлива подземна гъба и са най-скъпите. Белият сорт има силен, землист вкус с нотки на дъб и чесън. Най-често се използват в кулинарията за поръсване върху готово ястие като паста, ризото, телешки стек или яйца. За да се запази аромата и вкуса на трюфела, се използва специален сребърен уред, с който гъбата се настъргва на тънки люспи.
Белите трюфели се срещат предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в части от Хърватия и Словения. Защо са скъпи? Заради начина, по който растат - необходима е специална връзка с корените на дърветата - трюфелните гъби помагат на дървото да събира вода и минерали, а то от своя страна храни трюфела със захари. Трюфелите също разчитат на горски създания, които ги ядат и разпространяват спорите им за размножаване. Тази специална екосистема е много трудна за пресъздаване, поради което трюфелите не могат да бъдат култивирани. Ето защо те са толкова редки - и следователно толкова скъпи. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара.