"Великолепната седморка - трюфел"

Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са вид ядлива подземна гъба и са най-скъпите. Белият сорт има силен, землист вкус с нотки на дъб и чесън. Най-често се  използват в кулинарията за поръсване върху готово ястие като паста, ризото, телешки стек или яйца. За да се запази аромата и вкуса на трюфела, се използва специален сребърен уред, с който гъбата се настъргва на тънки люспи.

 

Белите трюфели се срещат предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в части от Хърватия и Словения. Защо са скъпи? Заради начина, по който растат - необходима е  специална връзка с корените на дърветата - трюфелните гъби помагат на дървото да събира вода и минерали, а то от своя страна храни трюфела със захари. Трюфелите също разчитат на горски създания, които ги ядат и разпространяват спорите им за размножаване. Тази специална екосистема е много трудна за пресъздаване, поради което трюфелите не могат да бъдат култивирани. Ето защо те са толкова редки - и следователно толкова скъпи. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара.

Виж още

Добре дошли на борда на Captain Cook

Добре дошли на борда на Captain...

  Добре дошли на борда на нашия нов блог на Captain Cook. Защо решихме да акостираме...
3 звезди Мишлен

3 звезди Мишлен

  Колаборациите   Подобно на големите модни марки, и в света на кулинарията колаборациите...
Ресторантите в Metaverse

Ресторантите в Metaverse

Как изглеждат ресторантите в Metaverse: бъдещето е тук през 2024 година   Влизате в...
Илън Мъск & Тесла ресторант

Илън Мъск & Тесла ресторант

Илън Мъск и “Тесла”  обявиха, че продължават напред с подготовката на дългоочаквания...
Вечеря на 6 метра под вода

Вечеря на 6 метра под вода

Луксозна вечеря на 6 метра под вода - преживяването е възможно в Under, най-модерният ресторант...
Романтично и вкусно

Романтично и вкусно

Романтично и вкусно: ресторант “The Rock” в Занзибар е буквално трапезария насред...