„Когато животът ни предложи стриди е важно да не използваме грешния прибор“- Оскар Уайлд
Мястото на платнените салфетки:
Платнените салфетки се поставят в скута със сгъвката към коленете, за да е удобно да ги повдигнем и да попием устата си при нужда.
Слагаме ги на масата, едва след като сме приключили с яденето.
По часовниковата стрелка
По етикет винаги подаваме на човека вдясно от нас да си сипе от соса или да си вземе от кошницата с хляб.
Приборите
В зависимост от менюто, приборите са наредени отвън навътре – най-външните са за първите ястия /предястия, и салати/, следващите са за топлите предястия, най-вътрешните са за основните. За специалните видове храни като омари, охлюви и стекове има специални прибори, които се сервират допълнително на всеки, който е избрал някое от тези ястия. Лъжиците за супа също се сервират допълнително, както и приборите за десерт.
Никога не използваме собствените си прибори, за да си сипваме от общо плато - там има специално поставени за целта.
След като приключим с дадено ястие, поставяме вътре в чинията приборите, успоредно един на друг, никога кръстосани и това е знак за сервитьора да отсервира чинията. Докато се храним, но още не сме привършили, поставяме приборите отстрани на чинията с върховете върху нея, вилиците и лъжиците се поставят с лицето към чинията.