"Висш пилотаж"
Има храни, които биха затруднили дори експертите по етикет - маслини, спагети, охлюви, стриди, омари.
Но ето как можем да се справим с тези три със стил:
Маслините се вземат с ръце, а не се гонят с вилица в общата чиния; прикриваме с ръка уста, за да изплюем костилката и я поставяме в малката чинийка, която са ни дали за целта. Ако маслините са в салатата ни, може да използваме вилица, а костилката оставяме на ръба на чинията.
Доста хора си мислят, че е по-елегантно да ядат спагети, като ги навиват с вилицата в лъжица. Единственият правилен начин обаче е да се използва само вилица.
Охлювите първо хващаме със специалната щипка, която държим с лявата ръка, а с дясната използваме тънката виличка, за да ги извадим от черупката им. Натискаме леко, изваждаме месото и го изяждаме на една хапка. Ако няма специална виличка, или ни е трудно да работим с нея, можем да използваме и клечка за зъби, но по изключение.