“По-лесно е да си верен на ресторант, отколкото на жена” - Федерико Фелини.
Добрите маниери означават да ценим усилията на хората, които приготвят и сервират храната ни. За да не обидим шефа в кухнята, първо опитваме, после подправяме храната, а не започваме със директно да солим. В никакъв случай не си играем с храната, не духаме, за да изстине супата, а леко я разбъркваме, и чупим хляба на хапки с ръце, а не го режем.
Виното
За да изберете желаното вино от винения лист, част от етикета е да се консултирате със сомелиера на ресторанта или с вашия сервитьор– това е жест от ваша страна, с който показвате, че оценявате експертността им, а и помага да изберете най-подходящото вино за храната, която ще ви бъде поднесена. По етикет вино се избира, след като сте се избрали основната храна. След като сте поръчали виното, сервитьорът ще го донесе и ще предложи на този, който го е поръчал да го опита. Едва след одобрението му, ще го сипе на останалите, като първи по ред са дамите и след това господата. Важно е да не отпивате от виното, преди да е разсипано на всички седящи на масата. В добрите ресторанти за всяко различно вино, дори да е от един и същи вид /бяло, червено или розе/, ще получите нови чаши.
Чашата се отпива като се държи за столчето с прибрани пръсти, без стърчащо кутре или безименен пръст.